Rondreis MYANMAR
22 dagen - v.a. €2 195 Boek nu

Excursies Rondreis MYANMAR

Tijdens je reis is het mogelijk om deel te nemen aan door de reisbegeleiding ter plaatse aangeboden ‘losse’ excursies. Deze excursies zijn facultatief.

Om je een idee te geven van de kosten van deze excursies vermelden we hier de richtbedragen per persoon gebaseerd op de deelname van minimaal 6 deelnemers en de koers van de US dollar van november 2017. Door koersschommelingen kan de prijs veranderen. De bedragen zijn dus slechts bedoeld om je een indicatie van de kosten te geven. Omdat de entreegelden vaak veranderen, zijn deze niet opgenomen in de excursieprijs (tenzij expliciet vermeld).

Alle prijzen van de excursies zijn genoemd in euro's. Ter plekke is het mogelijk om de excursies ook in lokale munteenheid te betalen.

Inlemeer – Kakku pagode via Taunggyi

Ter plaatse boekbaar voor € 24

In de ochtend rijd je in circa drie uur naar het dorp Kakku. De rit er heen is de moeite waard. Je komt door een mooi glooiend landschap, met leuke dorpjes. Bij Kakku tref je een gigantisch tempelcomplex, verstopt in het hart van het Pa-O bergland in de Shan provincie. De blikvangers zijn 2500 stoepa’s bezaaid over groene heuvels, die pas recent zijn opengesteld voor toeristen. Er hangt een bijzondere sfeer, rustig met tinkelende belletjes in de stoepatoppen, zingende vogels... Kakku is een dorp van de Pa-O minderheid. De vrouwen zijn in het zwart gekleed met gekleurde geblokte hoofddoeken. Het is hier ook genieten van de rust op het platteland.

 In de loop van de middag rijd je terug naar Nyaungshwe. Onderweg bezoek je Taunggyi, de op 1500 meter hoogte gelegen hoofdstad van de deelstaat Shan. De naam betekent ‘hoge berg’, naar de berg die naast het stadje ligt. In Taunggyi kun je de markt en de Sutaungpye Pagode bekijken.

Inbegrepen: vervoer per airconditioned auto/bus
Niet inbegrepen: entreegeld voor Kakku, lokale Pa-O gids, fooien, maaltijden, drankjes

Inlemeer – Trekking 1 dag (pittige variant)

Ter plaatse boekbaar voor € 24

Deelnemers aan deze pittige wandeling van 6 à 7 uur vertrekken 's morgens vroeg. Je bezoekt daarbij dorpjes van de Pa’O, Taung-Yo en Shan minderheden. Onderweg geniet je van het fraaie landschap. Je wordt op deze wandeling begeleid door een lokale gids.

In anderhalf uur loop je van Nyaungshwe naar het Pa’O dorpje Khone Hsone. De wandeling voert verder naar Lwe Khaut, nog eens anderhalf uur verder. Om het derde en vierde dorp te bereiken loop je steeds drie kwartier. Tenslotte loop je naar het dorpje Mine Thauk en kunt vanaf het Tawya Kyaung klooster genieten van het panorama over het Inlemeer. Dan ligt een bootje voor je klaar om je terug naar Nyaungshwe te vervoeren.

Inbegrepen: Trekking guide, picknick lunch en boottransfer
Niet inbegrepen: fooien, drankjes

Inlemeer – Trekking 1 dag (relatief eenvoudig)

Ter plaatse boekbaar voor € 21

In circa vijf kwartier loop je van Nyaugshwe naar het lagergelegen deel van het dorpje Htut I. Vervolgens ga je in een half uur naar het hogere deel van hetzelfde dorp. Onderweg bezoek je een kleine grot. Na een bezoekje aan het dorp vervolg je je wandeling naar Lwe Kin (20 minuten) en nogmaals 20 minuten naar Kan Da, waar je luncht. Met een volle maag loop je daarna naar het dorp Nyaung Phyu, voordat je (via Phayagyi, Malet Khok en Nan The) terugkeert naar Nyaungshwe. Onderweg geniet je van het fraaie landschap. Je bezoekt op deze wandeling dorpjes van de Pa’O en Taung-Yo minderheden. Je wordt op deze wandeling begeleid door een lokale gids.

Inbegrepen: Trekking guide en picknick lunch
Niet inbegrepen: fooien, drankjes

Inlemeer – Verkenning Inlemeer, inclusief In Thein pagodes

Ter plaatse boekbaar voor € 11

Per boot vaar je vanuit Nyaungshwe naar het Inlemeer. Op het meer passeer je ‘beenroeiers’, vissers van de Intha-stam, die op een typische manier hun boot voortbewegen. Staand op één been op hun platte boot bewegen ze hun smalle vaartuig vooruit door te roeien met hun andere been, dat om de roeispaan is geslagen. Je ziet ook vissers, die vissen met grote kegelvormige netten. Ze spiegelen prachtig in het vaak rimpelloze water. Er is veel bedrijvigheid op het water, bootjes varen af en aan. In de dorpjes op en aan het meer zijn diverse ambachtlieden aan het werk, je kunt eventueel een zilversmid, een zijde- of sigarenfabriekje bezoeken.

Je vaart door sloten en kreken, langs paalwoningen met houten bruggetjes, je ziet paarse waterhyacinten en talloze watervogels. Dan kom je bij de meer dan 1000 tempels van In Thein (ook wel geschreven als In Dein). Sommige van de fraaie monumenten zijn deels bedekt onder de vegetatie als klimplanten en bamboe. Het lijkt wel een bos van torentjes. Men veronderstelt dat de pagodes ongeveer 500 jaar oud zijn.

’s Middag verken je het meer verder. Je bekijkt de drijvende tuinen (kyunpaws), waarop de bevolking voornamelijk bloemen en groenten kweekt, als tomaten en aubergines. De drijvende akkers bestaan uit dicht verstrengelde waterhyacinten en wier, waartussen zich een dikke laag vruchtbare aarde verzameld heeft. De stroken met een breedte van slechts twee meter worden losgesneden van de oever en het water opgesleept. Heel apart om te zien hoe zo’n drijvend stuk ‘land’ wordt versleept. Vervolgens wordt het aan palen van bamboe verankerd en vanuit kleine smalle bootjes bewerkt.

Het meest opvallende bouwwerk aan het meer is de Phaung Daw U Paya, een pagode waar zich vijf met goud bedekte vormloze figuurtjes bevinden van zo'n dertig centimeter hoogte. Deze figuurtjes zijn uit de 12de eeuw stammende Boeddhabeeldjes, die door de gelovigen al eeuwenlang zo zijn volgepakt met bladgoud dat ze tot onherkenbare klompen vervormd zijn. Alleen mannen mogen de goudklompen benaderen en aanraken. Vrouwen mogen op een respectabele afstand toekijken...

Onderweg leg je ongetwijfeld aan bij het Ngahpe Kyaung, een teakhouten klooster op palen in het meer uit het midden van de 19de eeuw. Het is ook bekend als het ‘klooster van de springende katten’, vanwege de schare katten die hier woont. Monniken trainen de dieren al van jongs af aan om op commando door een hoepel te springen. Het schijnt erg moeilijk te zijn om katten kunstjes te leren, je kunt hier dus terecht spreken van monnikenwerk! In het klooster staan enkele fraaie Boeddhabeelden. Na afloop van de excursie vaar je terug naar Nyaungshwe.

Inbegrepen: vervoer per boot
Niet inbegrepen: maaltijden, drankjes, fooien

Mandalay – Amarapura, Sagaing & Ava

Ter plaatse boekbaar voor € 14

In de directe omgeving van Mandalay ligt een aantal 'verlaten steden', voormalige hoofdsteden van oude koninkrijken: Amarapura, Sagaing en Ava. Sinds de val van Bagan hebben deze steden constant stuivertje gewisseld als hoofdstad van Myanmar. Je bezoekt tijdens deze excursie, die de hele dag in beslag neemt, een aantal zeer interessante plekken.

Eerst ga je naar de Mahamuni Paya in Mandalay, voor Birmese boeddhisten de tweede belangrijkste tempel van het land. Iedere Birmees hoopt eenmaal in zijn/haar leven deze heilige plek bezocht te hebben. De vier meter hoge Mahamuni Boeddha is van brons gegoten, maar omdat de talloze pelgrims bladgoud offeren dat op het beeld wordt aangebracht (dit mag overigens alleen door mannen gebeuren), heeft de Boeddha inmiddels een gouden laag van wel 15 centimeter dik! De Mahamuni Paya is een levendige tempel door het grote aantal gelovigen dat hier komt om te bidden en te offeren. De tempel zelf is ook prachtig in de verf gezet. Goud, purper en bruin.

Je rijdt verder naar het klooster Maha Ganayon Kyaung in Amarapura. In de keukens van het klooster worden enorme potten rijst klaargemaakt. Je ziet honderden monniken aanschuiven voor de lunch, hun laatste maaltijd van de dag. Soms mag je zelfs een kijkje nemen in de slaapkamers waar de monniken samen slapen op matjes. Je bezoekt ook een vlakbij gelegen zijdewerkplaats.

In Sagaing, aan de overzijde van de Ayeyarwady-rivier, heb je een mooi uitzicht over de brede waterstroom en een door de Britten aangelegde brug. Op de heuvels liggen meer dan 700 kloosters verspreid. De koepel van de Kaungmudaw-pagode is al van verre zichtbaar. In Sagaing kun je een zilverwerkplaats bezoeken.

Je steekt opnieuw de Ayeyarwady over en rijdt verder naar een parkeerplaats aan een zijrivier. Hier vandaan vertrekken kleine platte boten naar Ava (wat tegenwoordig bekend is onder de naam Inwa). In vijf minuten tijd steek je de rivier over (je betaalt de geringe kosten voor de ferry ter plekke). Ava is meer dan 400 jaar de hoofdstad van Birma geweest. Steeds weer werd de stad belegerd door vijandige volkeren, maar uiteindelijk leidde een zware aardbeving in 1838 tot de verwoesting van de stad. Ava is een kunstmatig eiland waar de tijd schijnt te hebben stilgestaan. Na de regentijd kun je optioneel in een paardenkar genieten van een prachtig landschap en tempels die schitteren in ondergelopen velden. De koetsier stopt tijdens de rit een aantal keer, zoals bij het Bagaya Kyaung, een klooster uit 1834 dat helemaal van teakhout is gemaakt. Ook mooi is het Maha Aungmye Bon, een klooster dat bijzonder is omdat het is gebouwd met bakstenen en versierd met traditioneel pleisterwerk. Ongewoon voor de tijd dat het werd gebouwd (1812). Nanmyin is een uitkijktoren van 27 meter hoog, die oorspronkelijk deel uitmaakte van het paleis van Bagyidaw. Tijdens de aardbeving van 1838 heeft de toren hevige schade opgelopen. Hij staat aardig uit het lood en wordt ook wel ‘scheve toren van Inwa’ genoemd. Je kunt naar boven klimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving.

Terug richting Mandalay stop je in wederom in Amarapura, nu bij de indrukwekkende U Bein's-brug. Deze 1200 meter lange teakhouten loopbrug verbindt de oevers van het Taungthaman-meer. Dit is een ideale plaats om de zonsondergang te bewonderen en een drankje op één van de vele terrasjes te nemen. Ook kun je er voor kiezen een optioneel boottochtje op het meer te maken.

Inbegrepen: vervoer per airconditioned auto/bus
Niet inbegrepen: truck naar Sagaing Hill, ferry naar Inwa, tochtje per paard en wagen, maaltijden, drankjes, fooien

Mandalay – Mingun & Sight seeing Mandalay

Ter plaatse boekbaar voor € 23

Deze excursie neemt een volle dag in beslag. Je vaart in een uur naar Mingun, wat ligt aan de overzijde van de Ayeyarwady-rivier. Tijdens de boottocht ervaar je het dagelijks leven op en aan het water en kijk je uit over het vlakke landschap met bergen aan de horizon. Bij aankomst valt je de witte Settawya Paya meteen op. Het is een holle overdekte stoepa uit 1811 die een marmeren voetafdruk van Boeddha huisvest. Aan de rivierzijde bij deze pagode staan een wachtersbeelden van ‘chinthe’, mythische dieren die op een kruising van draken en leeuwen lijken.

Het meest imposant zijn de overblijfselen van de Mingun-pagode. In 1790 is aan de bouw begonnen van wat eens de grootste pagode ter wereld zou moeten worden. Onderlinge twisten en een alles vernietigende aardbeving hebben er voor gezorgd dat de geplande 150 meter hoogte nooit is gehaald. Nu resteert slechts de nog steeds zeer imposante bakstenen sokkel van de pagode. De Hsinbyume Paya uit 1816, bestaat uit zeven witgeschilderde golvende terrassen die om de stoepa liggen. Het geheel doet denken aan een kolossale suikertaart.

Mingun heeft naast prachtige pagodes de grootste nog intact zijnde klok ter wereld. (Er is blijkbaar nog een grotere in Moskou, maar daar zit een scheur in). De klok is vier meter hoog en weegt 9000 kilo. Tegenover de bel is het ziekenhuis annex opvanghuis voor bejaarden. Hier komen mensen uit geheel Myanmar terecht die geen familie meer hebben die voor ze kunnen zorgen. Het ziekenhuisje schijnt volledig te draaien op giften van toeristen (zowel donaties als medicijnen).

Je vaart weer terug naar Mandalay. Hier bezoek je enkele van de traditionele werkplaatsen, waar bijvoorbeeld de flinterdunne bladgoud velletjes worden geslagen. Je bezoekt de Kuthodaw Paya, waar je de vijftien ‘boeken’ van de Tripitaka (heilige boeddhistische geschriften) kunt bewonderen. Deze boeken zijn uithakt in 729 marmeren tableaus, die allemaal in een eigen sierlijke witte stoepa staan. Er schijnen meer dan 200 graveurs nodig te zijn geweest om deze tableaus te vervaardigen. Men beweert dat als je acht uur per dag leest (de stenen boeken zijn geschreven in de oude taal Pali), je 450 dagen nodig hebt om het complete boek te lezen.

Koning Thibaw (1859-1916) liet de Shwenandaw Kyaung, dat oorspronkelijk op het terrein van het Mandalay Palace stond, tijdens zijn regeerperiode afbreken, en buiten de paleismuren in zijn geheel weer opbouwen. Hierdoor is het een van de weinige koninklijke gebouwen die de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog op Mandalay hebben overleefd. Koning Thibaw gebruikte het gebouw als meditatieruimte; het rustbed dat hij gebruikte is nog steeds aanwezig. Neem de tijd om dit houten klooster met traditioneel Birmees houtsnijwerk te bekijken. De talrijke kunstwerkjes aan de buitenkant zijn behoorlijk verweerd in de loop der jaren, maar aan de binnenkant is het houtsnijwerk nog in prima staat.

Mandalay's stadsgezicht wordt gedomineerd door de Mandalay Hill (230 meter). In het oosten heb je vanaf de heuvel uitzicht over het Shan-gebergte. In het zuiden Mandalay Palace en het centrum van Mandalay. In het westen kijk je uit over de Ayeyarwady.

Inbegrepen: vervoer per airconditioned auto/bus, boot naar en van Mingun
Niet inbegrepen: truck naar Mandalay Hill, maaltijden, drankjes, fooien

Mandalay – Pyin Oo Lwin

Ter plaatse boekbaar voor € 20

Je bezoekt deze excursie van een volledige dag Pyin Oo Lwin (ook bekend als Maymyo), een ‘hill station’ in de bergen op 67 km afstand van Mandalay. Engelse kolonialen kwamen hier vanwege het aangename klimaat om in het hete seizoen af te koelen. Pyin Oo Lwin ligt op een hoogte van 1040 meter. Rond het stadje liggen naaldbossen, koffie- en bananenplantages en er worden allerlei soorten vruchten verbouwd waaronder heerlijk zoete aardbeien. Er staan nog veel huizen in Engelse stijl. Er is een golfbaan,het Kandawgyi Nationaal Park (de voormalige botanische tuin) en er zijn keurige perkjes. Het lijkt wel of de Britten nooit zijn weggegaan. De Pwekaku waterval en de Peikchinmyaing grotten behoren tot de ‘highlights’ van het provinciestadje. Met het openbaar vervoer, houten koetsjes, kun je je optioneel in de stad verplaatsen. Het is ook goed mogelijk in de omgeving te gaan wandelen. Na afloop van het bezoek aan Puin Oo Lwin reis je terug naar het hotel in Mandalay.

Inbegrepen: vervoer per airconditioned auto/bus
Niet inbegrepen: eventuele entreegelden, maaltijden, drankjes, fooien

Monywa – Po Win Daung-grotten & Shwebaheuvel

Ter plaatse boekbaar voor € 8

In de ochtend bezoek je de Po Win Daung-grotten en de Shwebaheuvel. We charteren ter plaatse een jeep of een pick-up. Bij de Chindwinrivier nemen we vervolgens de ferry en steken de rivier over. Het gebied waar je nu door rijdt was sinds waarschijnlijk 30 miljoen jaar bewoond. Na 45 minuten bereik je de Po Win Daung-grotten. In de 947 (meestal uitgehouwen) grotten staan meer dan 400.000 Boeddha's uit de veertiende tot de achttiende eeuw. Sommige grotten bevatten prachtige muurschilderingen. Het geheel is niet gerestaureerd en wordt door heel weinig toeristen bezocht. Vervolgens bezoek je de Shwebaheuvel en ga je terug naar je hotel. De totale duur van deze excursie is ongeveer drie uur.

Pindaya – Tweedaagse wandeling (opgeven bij boeking!)

Boeken voor vertrek (€ 40)

Wil je deelnemen aan de pittige tweedaagse wandeling, geef dat dan op bij boeking! Onder begeleiding van een lokale gids wandel je vanuit Pindaya langs theeplantages en rijstterrassen. In de omgeving wonen vooral Palaung, Danu en Pa'o. Veel van deze etnische volkeren dragen nog steeds hun traditionele kleding. De eerste dag loop je ongeveer vijf uur, inclusief stops. Eerst ga je in twee uur naar het dorpje Sikya-inn waar de Danu wonen. Na de lunch wandel je verder naar Yatsakyi, waar je de rest van de dag kunt doorbrengen zoals je zelf wilt. Je overnacht in het voormalige klooster van Yatsakyi, wat tegenwoordig dienstdoet als dorpshuis. In een grote ruimte breng je de nacht door. Voor dekens en kussens wordt gezorgd. Ook wordt een maaltijd geserveerd met lokale lekkernijen. Zo leer je de lokale keuken kennen en waarderen. De tweede dag loop je via een andere route terug naar Pindaya.

N.B.: Goede wandelschoenen met voldoende profiel zijn wel een vereiste. Tijdens het regenseizoen kunnen de wandelpaden modderig en glibberig zijn.
Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.